Under de senare åren har allt fler hundägare börjat intressera sig för friskvård. Vetskapen att man faktiskt kan undvika en hel del skador och också få ut lite mer prestanda av sin hund engagerar allt fler.

För mig är friskvård en del av min och hundarnas vardag. Det handlar om små enkla detaljer som kan göra stor skillnad om man ser över en hunds hela livstid. Många hundägare har en uppfattning att det är svårt att friskvårda själv. Inget kan vara mer fel. Det handlar om att utrusta sig med lite enkel baskunskap och till det en större dos sunt förnuft. Ibland behöver man inte gå längre än till sig själv. Hur skulle min kropp må om jag gjorde så här med den?

I begreppet friskvård ligger också en del etik. Vi väljer av olika anledningar att belasta våra hundar med rörelser och aktiviteter som de normalt inte själva skulle välja. Visst springer en hund och både vänder och vrider när den är lös. Däremot sätter den inte ihop serier av rörelser på det vis som vi många gånger ber dem om. De ligger också och arbetar under ett kommando eller en uppmaning från sin förare att fortsätta när de normalt skulle ha avbrutit. Självklart ska en hund kunna detta. Det ligger i hela begreppet med just arbetande hundar. Men vi måste då också se till att kompensera för den belastning vi tillför genom att friskvårda och hjälpa hunden att ta hand om sin kropp. Det är ett etiskt ansvar vi alla har inför våra hundar.

Lite enkelt kan man dela in sin friskvård i några olika delar.

  • Grundträning
  • Uppbyggnad
  • Riktad träning
  • Skadeförebyggande hantering
  • Valp och unghundsträning

Grundträning

Grundträningen handlar om att ge hunden en funktionell bas att utgå ifrån innan man kan gå vidare med de andra delarna.

Alla hundar är inbitna ekonomer när det gäller att använda sin kropp. De använder de muskler och leder som redan fungerar och är starka. Om någon del är svag eller känns obekväm på något sätt så fixar hunden snabbt till det genom att ändra lite i sitt rörelsemönster. Eftersom hundarna har fyra ben att välja på kan de trixa runt ganska mycket utan att jag som hundägare märker något. När en hund rör sig orent eller haltar har den ofta grundat detta under en längre tid.

Grundträningen handlar om att lära hunden att använda alla muskler på alla ben och i ryggen. Det handlar också om smidighet och det handlar väldigt mycket om koordination och kroppsuppfattning.

All grundträning görs på låg belastning och med lågt tempo. Så snart farten ökar öppnar man upp för hunden att fortsätta med sitt redan invanda rörelsemönster.

Under den här rubriken lägger jag också in massage. Muskler som är spända eller fulla med knutor hindrar hunden från att ta till sig den träning jag vill ge den.

Man kan säga att jag med min grundträning vill skapa teknisk möjlighet för hunden att röra sig rätt och sedan lära den hur den ska göra med sin kropp i praktiken.

Om hunden är frisk och kry i övrigt så tar det ungefär en månad att lägga en bra grund. Väl investerad tid skulle jag vilja säga.

Skapa teknisk möjlighet

Först ser jag till att alla muskler har en bra blodcirkulation. Cirkulationen är en nyckelfaktor om musklerna ska kunna jobba och hålla sig smidiga. Det är avgörande för hundens möjlighet att tillgodogöra sig träning.

Med blodet får musklerna syre och näring. I retur tar blodet med sig slaggprodukter och annat ”avfall” som musklerna producerar.

Fungerar inte den här processen så blir musklerna utan bränsle. De är också mycket känsliga för det sura och låga PH-värde som slagget innehåller. När hunden försöker använda en muskel som innehåller slagg svider och sticker det. Då skyddar kroppen snabbt detta område genom att krampa åt de närliggande muskelfibrerna och i ett huj har hunden skapat sig en muskelknuta. I nästa steg väljer den att använda någon annan muskel.

Bästa sättet att få fram en bra cirkulation är att massera sin hund. Enkel friskvårds massage för ”hemmabruk” är inte särskilt svårt. Det kan alla lära sig på kort tid. Det finns både böcker och kurser i ämnet om du känner dig osäker på hur du skall göra.

Lär hunden använda rätt muskler

I nästa steg jobbar jag med hundens grundrörelser i skritt, långsam gå takt. Genom att gå sakta kan inte hunden utnyttja de starka musklerna i lår och vader eller den inbyggda svikt som finns leder och ligament. Den är hänvisad till den bärande muskulaturen runt höfter och armbågar samt rygg. Om hunden skall orka röra sig rätt när farten ökar och den får tillgång till de andra gångarterna måste denna muskulatur vara stark och naturlig för hunden att använda.

För att hunden ska lyfta upp ett ben i taget behöver den något att kliva över. Här kan man utnyttja i princip vad som helst. Det enklaste är att helt enkelt gå av stigen ute i skogen och låta hunden kliva i blåbärs ris eller mjuk mossa. Gräs, grunt vatten, mjuk sand eller snö kan vara andra alternativ. Anpassa underlaget till hundens storlek.

Det ger ingen bättre effekt att utmana hunden med allt för högt underlag. Då kommer den bara att vrida ut knäna och ”svinga” benen över underlaget. Knäna ska befinna sig under hunden och peka rakt fram i hela rörelsen.

En del hundar har lättare för att förstå vad de ska göra om man gör övningen till en mer konkret uppgift. Då kan man lägga ut en vanlig stege på gräsmattan och låta hunden kliva genom denna. Ca 10 centimeter är lagom höjd för en normalstor hund.

Börja med att låta stegen ligga helt platt på marken och lär först hunden vad du vill att den ska göra. Sedan kan man höja stegen genom att lägga under ex en vedklabb, tegelsten eller något annat.

Ryggkontroll

Genom att göra övningar där hunden får trampa på ”böjda spår” lär den sig att kontrollera sin rygg. Kan hunden få lära sig detta i långsamt tempo så har den väldigt mycket större chans att reda ut situationer både när den leker eller när den arbetar. Skaderisken minskar eftersom hunden inte behöver kompensera för dålig ryggstyrka med att stötta upp med sina ben. För den som har ambitionen att träna och tävla med sin hund ligger några av de mest prestanda höjande övningarna just här!

Börja med att kontrollera att din hund kan böja sig åt båda sidorna. Ställ dig med ansiktet mot hundens sida med ditt ena ben som stöd framför hundens bakben. Stödet hjälper hunden att inte gå framåt med bakbenen, de ska hela tiden stå stilla, och att hålla balansen så att den istället kan slappna av och följa med i rörelsen.

Locka hunden att titta bakåt med hjälp av en godbit. Var noga med att inte hålla handen för högt upp. Ryggen ska vara i en rak linje hela vägen från svans till öron. Forma sedan hunden till en rund cirkel. För du godbiten efter hundens sida kommer den att försöka vika sig på mitten, det är inte meningen. För godiset först lite utåt och sedan bakåt.

Eftersom du står så att du ser hundens rygg uppifrån kan du lätt se om den formar sig till en jämn böj eller om den är för rak i någon del. Hjälp gärna till att modellera hunden med den andra handen som du inte håller godis i. Stötta mjukt mot de delar där ryggen är för rak. Många gånger hjälper ett litet tryck med handen som stöd för att hunden ska lyckas få till en jämn böj.

Räta ut hunden så att den står med huvudet rakt framåt och böj sedan ryggen igen. Hunden måste flytta frambenen för att kunna böja sig men bakbenen ska hela tiden stå stilla.

Upprepa tre till fem gånger åt varje sida.

Det är helt normalt att böjningen av den ena sidan är lättare att få till än den andra. Om du upptäcker att din hund inte böjer sig lika bra åt båda håll, gör några fler repetitioner åt den ”sämre” sidan, alltså den som böjer sig sämst.

När din hund klarar av både att gå sakta rakt fram och att böja sig i sidled kan man kombinera de här två övningarna. Låt hunden gå i mjuka serpentiner så att den hela tiden måste ändra formen på sin rygg, samtidigt som den får lyfta på benen.

Balans

En annan viktig del av grundträningen, särskilt för yngre hundar, är balans och kroppsmedvetenhet. Utnyttja liggande trädstammar, stenmurar, parkbänkar eller något annat. Även här gäller principen långsamt och kontrollerat.

(Det är inga större problem att cykla fort rakt fram men att stå och trampa på stället utan att ramla är inte fullt lika lätt.)

Börja med att låta hunden stå helt stilla i 10 sekunder utan att hoppa ner eller vingla. Prova också om du kan lära hunden att själv hoppa upp på ex en låg trädstam och sedan direkt bara stå helt stilla. Det är inte fullt så lätt som det kanske låter.

Lär hunden att gå framåt några steg, stanna, sätta sig eller lägga sig ner på stammen och sedan gå några steg till. Kan den vända uppe på stammen och gå tillbaka? Att backa på en stenmur är också nyttigt. Där gäller det att veta var bakbenen befinner sig.

Variera också bredden på det hunden skall balansera uppe på. En platt bräda är lättare än en välvd stam. En stenmur är ojämn och kräver mer medvetenhet om var tassarna hamnar.

Var noga med säkerheten när du tränar balans. Sätt på hunden en sele som sitter stadigt runt kroppen. Du har nu ett bra handtag i den del av selen som går runt hundens mage. Håll handen lågt, precis bakom armbågen så stör du inte huvudet. Hunden måste kunna se sig om utan att bli störd. Vet hunden att du finns där och håller i lite grann så ökar risken att hunden inte anstränger sig själv utan låter dig rädda upp läget varje gång den vinglar till.

Genom att hålla lite i selen kan du också tillåta hunden att vingla betydligt mer utan att vara rädd att den ska göra sig illa om den faktiskt tappar balansen. Skulle den ramla stänger du helt enkelt handen och fångar upp hunden i selen.

Hjälp hunden att sträcka ut sin rygg genom att arrangera ett ”godisträd”. Fäst små bitar av en köttbulle i barken på ett träd. Låt sedan hunden plocka åt sig bitarna. Fäst bitar så pass högt att hunden måste sträcka sig ordentligt för att nå de översta godbitarna.

Även om man går vidare med nästa steg som är uppbyggnads fasen, är det viktigt att hela tiden se till att den grund du lagt ligger kvar. För att det skall vara enkelt så lägger man helt enkelt in grundövningarna i hundens uppvärmning. Detta behåller man sedan framöver.

Fördelarna med det är att det är enkelt och blir gjort regelbundet, hunden får alltid en väl avvägd uppvärmning och du märker snabbt om någon rörelse inte längre fungerar som den skall och kan ta tag i detta innan hunden gör sig illa.