Den allra viktigaste nyckeln till att få genomtänkta och effektiva grundövningar är att träna EN linje* eller rörelse i taget. Genom att dela upp grundövningarna i mindre delar på samma vis som vi delar in annan träning blir det genast lättare att hålla en jämn och hög kvalitet på träningen. Generellt vill vi guida hunden att utföra alla övningar så likadant det bara är möjligt på båda sidor. Ska hunden arbeta med böjda spår vill vi att den når samma kvalitet oavsett vilket håll den jobbar åt. Om den ska arbeta växelvis med olika ben vill vi att alla benens rörelser ska nå upp till samma standard.

Glädjen i att få prova en ny rörelse, med eller utan guidning, och på det viset upptäcka nya färdigheter, bli av med stelheter, bygga muskler eller bara uppleva glädjen att kunna röra sig på ett nytt sätt är essensen i en väl utförd grundövning. Hundar är mycket medvetna om sin kropp och de är lika förtjusta i att känna sig starka och rörliga som vi människor!

Serpentinbanan guidar hunden till att använda sina båda sidolinjer* under rörelse. Att kunna röra sig mjukt åt olika håll är näst ett bra grundsteg* en av de viktigare grundfärdigheterna en hund behöver i sin repertoar av rörelser. Hunden ska inte bara kunna svänga balanserat, den ska också kunna byta riktning utan att tappa kontroll eller kvalitet. Övningen innehåller förutom de båda sidolinjernas väg en kort raksträcka varje gång hunden passerar mitten av banan. Syftet med att lägga in raksträckor i en övning med böjda spår är för att hjälpa hunden att balansera sig och hitta sin centrering innan den byter håll. När hunden rör sig fritt i sitt vanliga liv kommer den inte att räta ut sig och gå några steg rakt fram innan den svänger, det skulle se oerhört konstigt ut. Det är bara i den här grundövningen som vi använder raksträckan för att guida in hunden i en god teknik. För den som någon gång ridit motsvarar raksträckan den halvhalt ryttaren gör för att balansera om sin häst innan den till exempel byter varv i en volt.

På filmen syns ettåriga Dejmi som tränar upp sin styrka och rörlighet efter en knäoperation. Kika hur hon gör med sitt inre bakben när hon går runt konerna. Benet ska göra fina steg där hon lyfter upp och trampar ordentligt hela vägen runt. De första konerna gör hon ganska bra. De två sista till vänster i banan klarar hon inte lika fint. Det skadade benet hamnar där på utsidan och för att klara av att göra en fin båge med kroppen behöver hon länga ut midja och höft på yttersidan. Då hon inte helt klarar detta blir också harmonin i rörelsen sämre. Sidolinjen på vänster sida är alltså lite för stram jämfört med andra sidan.

*Övningen är hämtad ur Rörelseboken som kommer att ges ut på Klickerförlaget i vår. Där får du en mer utförlig beskrivning i hur du kan arbeta tillsammans med din hund genom hela banan och givetvis ordentliga förklaringar av alla detaljer och begrepp.

Du kan förhandsbeställa boken redan nu på Klickerförlagets hemsida, www.klickerforlaget.se/butik