Uppbyggnad

När grundträningen är gjord och hunden har lärt sig att hantera sin kropp på ett bra sätt kommer nästa spännande del. Det är nu hunden ska skaffa sig stadga och styrka för att klara av de uppgifter den får av dig.

I denna del börjar man tänka mer ”riktig” fysträning. Det är dags att lämna grundträningens jämna flöde av rörelser och lägga om träningen så att fysdelen blir en del av all annan träning man ägnar sig åt. Det innebär konkret att man inte längre tränar lite grann varje dag utan istället mer koncentrerat vid utvalda och planerade tillfällen.

Nu är det också dags att bli mer strukturerad när det gäller uppvärmning, nedvarvning och syreväxling.

Som alltid är en bra blodcirkulation avgörande för om hunden ska kunna ta till sig den ökade träningen. Den massage hunden vant sig vid under förra steget måste alltså finnas med som en viktig hörnsten även framöver. Gå igenom hundens muskler ordentligt en gång i veckan. Det ger ett bra normalläge att utgå ifrån. Skulle det sen behövas så kan man naturligtvis lägga till något extra pass, till exempel i samband med en tuffare träningsperiod eller om hunden känns stel eller stum.

Alla träningspass måste nu inledas med en seriös uppvärmning. Medvetenheten om hur viktigt detta är har nått fram även till hundvärlden men det kan inte nog uppmärksammas. Genom att värma upp ordentligt görs kroppen beredd på aktivitet samtidigt som syretillförseln ökar.

En muskel som går från vila till kraftigt arbete på kort tid blir omgående stum och börjar snabbt att krampa. Detta kan man se på hundens ben. Om det finns för lite syre så börjar benen/benet att darra och skaka. Ett ben med god syrenivå skakar inte!

En bra uppvärmning tar mellan 10 och 20 minuter beroende på vilken aktivitet man sen tänkt sig. Ju tyngre jobb, ju längre uppvärmning behövs.

Börja med att låta hunden starta upp långsamt. Det innebär för de allra flesta av oss att den måste vara kopplad! Om hunden är van att få rusa iväg glad i hågen när den kommer ut så tycker den garanterat inte att detta är någon bra idé och de första gångerna kan det bli lite stökigt. Mitt råd här är att gör det bara. Hunden vänjer sig snart vid den nya vanan.

Gå sedan iväg och låt hunden nosa, göra ifrån sig och vad den nu behöver. Efter några minuter kan man öka takten lite och inte låta hunden stanna vid doftfläckar eller pyssla med egna saker.

Gå sedan av vägen eller stigen och börja kliva i långsam gåtakt, precis på samma vis som i grundövningarna. Då får hunden igång de viktiga bärande musklerna i armbåge, rygg och höft. Den får också böja och sträcka på alla leder i kroppen utan tung belastning.

Gör ett litet axplock av de grundövningar ni har. Sidoböjar, stegförflyttningar eller annat men framför allt, håll på några minuter.

När denna del är klar kan man släppa hunden lös om det behövs. Ska den ut på något mer fartigt så är det bra om den får göra några egna varv i högre tempo innan trycket från en arbetsuppgift kommer till.

Efter träningspasset mår hundens muskler bäst av att varvas ner långsamt. Det innebär helt enkelt att man går lugnt med den, i koppel om det behövs. Denna del behöver inte göras på något särskilt underlag, det viktiga är att hunden hålls i rörelse tills den tydligt kommit ner i varv. Det tar allt från 10 minuter eller mer.

När hundens kropp är nere på lugn nivå är det dags att göra sig av med den mjölksyra som bildats under träningen. För detta rekommenderar jag att man använder syreväxling. Det innebär att man med hjälp av sina egna händer kramar ur hundens muskler. Tänk dig att du kramar ur det sista ur en kaviartub. Använd mjuka breda fingrar som stryker längs med hundens kropp. Följ pälsens riktning så blir det bra.

Börja med skuldror och framben, följ ryggmuskulaturen och avsluta med midja, höfter och ben.

Det går bra att göra detta stående. Luta hunden mot dina egna ben och lätta på det ben du håller på med. Det viktiga är att den inte behöver hålla balansen eller står på det ben som behandlas.

I övrigt ägnas uppbyggnadstiden åt att öka nivån på framför allt skritt träningen. Öka både tiden hunden får trampa och också underlaget. Börja lägga in högre ris, blötare myrmark, lite backar både upp, ner och på skrå.

Ta en riktning rätt ut från stigen och ge dig ut i blandad råterräng. Se till att hunden hela tiden håller sin tramprytm utan att hacka eller stanna eller studsa runt. När den börjar tycka att det känns besvärligt så kör lite till!

Tänk dig hunden som en militär bandvagn. Larvfötterna anpassar sig upp eller ner efter underlaget men själva vagnen (hundens kropp) tuffar stadigt fram i en jämn takt över marken.

Så länge hunden behåller rätt gångart kan man också prova att försiktigt öka hastigheten.

Varva också in lite ”aktiv vila” i träningen. När hunden gått en sträcka och börjar krokna, släpp den helt enkelt eller låt den bestämma takten själv om du måsta ha den kopplad.

Nu får den chans att fritt använda de muskler du just tvingat igång samtidigt som den får skaka ur sig lite mjölksyra.

Allteftersom hunden blir starkare lägger man på fler omgångar med gåträning.

Eftersom det går åt duktigt med syre när alla muskler får jobba på i skogen kommer också konditionen att öka av denna träning. Genom att gå mycket utanför stigarna stimuleras hunden att ta i mer och nivån på den fysiska förmågan stärks.

Riktad träning

Om man har ambitionen att träna aktivt och kanske tävla med sin hund ställs det nya krav på hundens fysiska förmåga. Det kan handla om att bygga upp kondition och uthållighet, styrka och explosivitet eller extrem smidighet och kroppskontroll. Ofta behöver man en kombination av flera olika saker.

I den här delen finner man fantastiska möjligheter att öka prestandan för hunden.  

Den här typen av träning är som all annan muskelträning färskvara. När man nått en nivå som man är nöjd med fortsätter man att underhålla det man vunnit med riktade träningspass någon gång i veckan.

Innan man sätter igång med detta är det ett par saker man ska tänka på.

Vilken arbetsuppgift tänker jag mig för hunden?

Vill jag ha mer explosivitet, behöver jag mer smidighet och kontroll, är det uthållighet över längre tid jag behöver eller kanske något annat.

En agilityhund behöver vara både snabb och smidig med bra kontroll. En spårhund behöver kanske inte samma fysiska prestanda men den ska orka med flera uppgifter under samma dag utan att tappa sin koncentration. En vallhund behöver ligga på topp i samtliga delar.

Det kanske svåraste är att utvärdera vilken typ av hund man faktiskt har. Många gånger ser man mer till typen av arbete och glömmer bort att alla hundar har olika utgångsläge inför samma uppgift.

Den hund som bygger upp muskulatur lätt är inte i samma behov av styrketräning som en hund med tunnare muskler och därmed ofta mindre stadga i kroppen.

Har hunden lätt att bli stum och spänd i kombination med stora muskler kan ökad styrketräning i denna del få rakt motsatt effekt.

Det som generellt rakt över alla grenar genererar mest prestanda är ryggens muskulatur och hundens förmåga att kontrollera denna del. Ryggen skapar bärighet och stadga för hela kroppen. Det är också här man får en mer explosiv hund. Är ryggen svag eller har dålig kontroll påverkas resten av kroppen direkt.

Om man vill komma åt ryggen lite extra är det fortfarande gåträning i långsamt tempo som gäller. Kombinera träningen ute i skogen med mycket rörelse i serpentiner åt båda håll. Den typ av gåträning jag tidigare jämfört med att ”köra bandvagn” i skogen passar bäst i denna del. Öka successivt längden på passet och svårigheten på underlaget. När hunden verkar vara trött, kör en liten bit till.

Konditionsträning talas det mycket och länge om i hundvärlden. Rent tekniskt innebär konditionsträning att man ökar kroppens förmåga att ta upp och använda syre. Den allra effektivaste konditionsträningen är att se till att cirkulationen når ut till alla delar av hundens muskler i hela kroppen. För att uppnå detta finns inget effektivare än massage!! Är inte denna del fullt utnyttjad, börja där!

Hunden som art har ca 30 % fler röda blodkroppar än en människa. Det är dessa som tar upp syret i lungorna och transporterar ut det till musklerna. Dessutom har hundens muskler betydligt bättre förmåga att utnyttja syret än vad vi har. Tänk noga igenom om det verkligen är här du kan göra störst skillnad för din hund.

En bra konditionsträning är all form av rörelse som engagerar många och stora muskelgrupper. Trav på stumma grusvägar engagerar mycket få muskelgrupper och är slitsamt för leder och ledband.

Bra konditionsträning kan vara budföring i skogen, simning i en sjö, gärna med dig själv simmandes bredvid eller sittande i båt eller kanot om möjligheten finns.

Långa promenader utanför stigarna är också allmänt stärkande där hunden får fri möjlighet att använda kroppen varierat. Växla gärna med att gå en sträcka, träna mer riktat, släpp hunden lös för aktiv vila, lägg in ett nytt pass. Då kan man också enkelt variera mellan styrka, balans eller annat i de olika delarna under promenadens gång.

All form av riktad träning bör ske som ett ordentligt träningspass med riktig upp och nedvarvning samt syreväxling. Se till att jobba igenom ordentligt, hunden ska bli trött!

Lägg in ett sådant fyspass 1 gång i veckan då det blir huvudattraktion. Se till att dagen efter blir vilodag för optimal återhämtning.

 

Skadeförebyggande hantering

Det finns en del rörelser som man vet sliter på hundens kropp. Genom att lära sig vilka de är och sedan se till att hålla tungan rätt i mun så kan man undvika en hel massa problem.

Många gånger utsätts hunden för ganska hårda belastningar i samband med belöningar när vi tränar. Alla hopp en kall och ivrig hund gör ut ur sin bil, ofta många gånger om dan, sliter hårt på rygg och leder i frambenen.

En av de effektivaste skadeförebyggande åtgärderna man kan göra är att alltid vara noga med att värma upp hunden innan den får lov att springa i full fart. De flesta skador uppkommer i början på ett träningspass eller en promenad, helt enkelt för att muskler och leder inte är förberedda och hjärnans styrcentral inte är påkopplad.

Starta alltid rastning med att gå i koppel 5 – 10 minuter beroende på hur ”het” hunden är på att rusa iväg. Inför mer krävande arbete lägger man till rörelser ur sin grundträning.

Efter arbete är det lika viktigt att hunden får bra möjlighet till återhämtning för att slippa träningsvärk och kunna tillgodogöra sig den stimulering muskler och leder fått av att arbeta.

Gå ner hunden i lugn takt tills den inte flåsar och ser lugn ut.

Jag rekommenderar också varmt att man syreväxlar hunden efter det att man gått av den för att få bort mjölksyra och slagg ur musklerna.

Valp- och unghundsträning

Under hundens första år grundläggs hela dess kroppsuppfattning och framtida rörelsemönster. Genom att vara med lite här, och på ett lätt och lekfullt sätt presentera de rörelser jag vill att hunden ska ha med sig som vuxen, sparar jag massor av jobb för framtiden.

Konsekvensen kan i bästa fall bli att grundträningen redan finns och sitter som en smäck. Då kommer hunden att alldeles själv röra sig ”rätt” och alltså hjälpa till med att underhålla och bygga upp sin kropp varje gång den är ute och rör på sig.

Under första året växer skelettet, lederna stabiliseras och musklerna utvecklas. Det är viktigt att hunden får röra på sig så att kroppens tillväxt får rätt stimulans. Det är också lika viktigt att inte belasta snett i kroppen så att leder och skelett skadas eller överträna en växande kropp.

En viktig del för att kroppen ska få utvecklas är faktiskt vila! Det är när hunden vilar som kroppens byggpatruller är ute på jobb. En hund som är aktiv jämt hinner inte med att bygga upp på ett bra sätt.

En bra grundregel: Väck inte den valp som sover!