Om Annika Falkenberg

Annika Falkenberg är godkänd Legitimerad Sjukgymnast med lång erfarenhet av klinisk verksamhet och arbetar inom Jordbruksverkets bestämmelser för Djurhälsopersonal. Hon driver idag Hundverksta´n Sport och Rehab med inriktning rehabilitering, friskvård och sport. Hundverkstan har egen mottagning för sjukgymnastiska behandlingar i Gråbo utanför Göteborg.

Hon har, innan hon specialiserade sig inom veterinärmedicin, bland annat arbetat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Sedan 2001 är hon enbart inriktad mot veterinärmedicinen.

”Jag har alltid varit mycket intresserad av rörelser, och hur allt hänger samman till en funktionell helhet. Jag är väldigt funktionellt inriktad i allt jag gör. Allt samverkar; nervsystemet, musklerna, lederna och så vidare. Jag arbetar i huvudsak med OMT (Ortopedisk Manuell Terapi) i kombination med traditionella sjukgymnastiska behandlingsmetoder.”

Annika är en populär föreläsare och håller regelbundet kurser och föreläsningar runt om i Sverige. En stor del av hennes kunskaper finns samlade i böcker på temat friskvård och träning. Hennes första bok ”Friskvård för hund” utkom 2005. Skrivandet är en viktig del i arbetet att hjälpa hundar och hundägare till goda och aktiva liv. Genom åren har det kommit ytterligare två böcker, ”Friskvårdens grundstenar för valp och unghund” och ”Rörelseboken”, samt även många artiklar i olika hundtidningar.

Annika är aktiv hundsportare och har tränat och tävlat med egna hundar i olika grenar sedan 1992.

Det har alltid funnits hundar i hennes liv och redan som barn följde hon med sin familj till hundklubben för att titta på när pappa gick på kurs med Groenendealen Nalle. De gjorde stora framsteg varje gång men vad ingen visste var att det var Annika som tränade Nalle hemma inför varje kurstillfälle. Som vuxen har hon med egen hund tävlat bland annat lydnad, spår och sök. Under senare år finns även agility med bland grenarna.

Annika är utbildad instruktör och mentalfigurant och har suttit med i styrelser och kommittéer i både lokal brukshundklubb men också centralt inom SBK. Under ett antal år var det Annika som höll ordförandeklubban för Svenska Kelpieklubben. Idag delar hon sitt hundliv med långhåriga collien Aske och australiska kelpien Dejmi. Aske är aktiv som agilityhund och Dejmi utbildas just nu till sökhund.

”Kombinationen av min medicinska utbildning med min långa bakgrund från hundsportvärlden har format den inriktning jag har idag både som Sjukgymnast men också som hundägare.”