Illustrationen är gjord av Jenny Nyberg.

Illustrationen är gjord av Jenny Nyberg.

Jag brukar likna hundens hjärna vid en avancerad dator. Det hjälper mig att hålla reda på vilken typ av ”program” jag arbetar med eller hunden använder. Då kan jag lägga min guidning i träningen på rätt saker. Som bas finns en hårdvara. Det är de funktioner som finns med när hunden föds, en fabriksinställning om vi så vill. Jag pratar om de förprogrammerade originalprogrammen. Dessa kan vi aldrig ändra på. Det enda vi kan göra är att använde dem eller inte. I den här delen av datorn finns alla grundrörelser. Det är de rörelser kroppen är skapt för och där alla leder och muskler tillåts arbeta helt balanserat och i fin harmoni. Det är dessa rörelser som ligger som grund för den väg de funktionella linjerna tar!

Som extra krydda, utöver grundprogrammen, kan hunden sedan lägga till egna program på samma vis som vi gör i våra datorer. Hundar som får springa helt fritt lär sig att det fungerar bättre om de lägger mer vikt på lårmusklerna och kanske hoppar över det finstilta med att använda hela ryggen. Det är bara att vrida ut bakbenen en aning så att lårbenet ligger lite snett i sin ledskål och sedan skapa stadga och styrka i den här positionen istället. Det är inget konstigt med det. Det är den här processen vi pratar om när vi säger att hunden skapar sitt kroppsminne. Det betyder inte att hunden direkt blir skadad eller utsliten när den börjar justera i programvaran. Men det är inte längre samma kvalitet på rörelsen som om hunden hade hållit sig till sitt originalprogram! Den tappar prestanda och början till obalanser, som på sikt kan skapa problem med skador och snedbelastningar, är grundlagt.

I “Rörelseboken” kan du fördjupa dig i allt som rör hundens rörelser. Hur tänker hunden när den väljer sina steg? Hur påverkas den av alla krafter som kroppen ska hantera? Genom att göra en rörelseanalys kan du se vilka delar i hundens rörelsebank du vill arbeta med att förbättra eller förändra. En god hjälp på vägen är att ha en verktygslåda packad med bra grundövningar som bygger på hundens naturliga rörelser. Genom att presentera olika övningar för din hund kan du snabbt se vilka rörelser den redan är bra på att utföra och vilka den har svårare för. Jag hoppas att du vill följa med mig in i en spännande värld av rörelser och funktionalitet – en värld vi ännu bara sett början på och som hela tiden fortsätter att utvecklas och skapa nya möjligheter för oss alla och våra hundar.

Om du vill ha en påminnelse om när boken är tillgänglig att köpa kan du anmäla dig till Klickerförlagets nyhetsbrev här.